Macbook Air familie

De MacBook Air 2017 vs. 2018: Wat zijn de verschillen?

Het heeft even geduurd voordat de MacBook Air een flinke upgrade kreeg, de 12-inch MacBook en de MacBook Pro kregen alle aandacht en moesten het gaan maken. Dit verwachte succes bleef echter uit, de MacBook Air lijkt in 2018 dan ook nu eindelijk een onverwachte comeback te maken. De goedkoopste MacBook is uitgerust met het lang verwachte scherpe Retina-display, en de prestaties zouden een flinke stap vooruit gemaakt moeten hebben. Hij heeft natuurlijk niet dezelfde chips als de MacBook Pro, maar zou nu qua prestaties uitermate geschikt moeten zijn voor het gebruik van de student.

 

Verschillen tussen de MacBook Air 2017 en de MacBook Air 2018

Wat zijn de verschillen tussen deze twee modellen en zijn het allemaal verbeteringen of zitten er ook zaken tussen die van de oude versie beter waren? Als eerste goede verbetering is de look van dit model flink aangepakt, het is een mengeling geworden tussen de MacBook Pro en de 12-inch MacBook, tevens heeft het kleinere en met glas bedekte randen rond het scherm. Wel heeft het zijn typische taps toelopend profiel behouden, over het algemeen wordt dit als zeer prettig ervaren bij het algemeen dagelijks gebruik.

Het scherm

De belangrijkste verbetering met het vorige model is waarschijnlijk het scherm, dit is eindelijk Retina geworden. Waar de oude Air nog een TN scherm met 1.440 x 900 pixels had, heeft de nieuwe variant een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels. Over de helderheid van het scherm, de Air gaat tot 300 nits, zijn wel wat aantekeningen. De MacBook Pro bijvoorbeeld gaat tot 500 nits, en dit verschil zal zeker gemerkt worden bij gebruik in fel zonlicht of onder studioverlichting. Anderen zeggen juist dat teksten en afbeeldingen mooi scherp zijn, met dynamisch kleurgebruik. Als je de twee modellen naast elkaar zet, is het verschil aanzienlijk, de beeldverkleuring is verleden tijd en het contrast is uitstekend.

De aansluitingen van het nieuwe model zijn nu ook actueel, dit houdt dus echter ook in dat de MagSafe, de beminde magnetische stroomconnector, nu helemaal verdwenen is. Een groot voordeel van de overstap naar de USB-C is dat elk model hiervan gebruikt kan worden om de laptop op te laden.

Macbook Air

Wil je alle specificaties van de Macbook Air in een overzicht met elkaar vergelijken? Bekijk dan de vergelijk pagina.

Touch ID en Touch bar

Een andere echte verandering is dat dit nieuwe MacBook Air model de eerste is met Touch ID, maar zonder de Touch Bar. Over het laatste zijn de meningen verdeeld, het lijkt er vooral hip uit te zien maar niet bijzonder sneller te werken. Ook is het toetsenbord ten opzichte van de MacBook Air 2017 veranderd naar een vlindertoetsenbord. De verschillen tussen het oude en het nieuwe “vlindertoetsenbord” zijn dat de toetsen groter zijn, lager liggen, veel minder diep in te drukken zijn en dichter bij elkaar liggen. Dit is waarschijnlijk even wennen, maar de meeste mensen geven uiteindelijk de voorkeur aan dit nieuwe vlindertoetsenbord.

Macbook Air

Tot slot

De MacBook Air 2018 krijgt veel lovende kritieken, er zitten echter ook een aantal minpunten aan, met als grootste vooral de prijs. Hij is met zijn 1349 euro een heel stuk duurder dan zijn voorganger en eigenlijk niet eens zo gek veel goedkoper meer dan de krachtigere MacBook Pro. De laatste blijft een stuk meer geschikt voor bijvoorbeeld professionele videobewerking, de nieuwe Air is en blijft een laptop die vooral passend is voor de alledaagse taken. Ander punten van kritiek zijn de beperkte opslagruimte van 128 GB voor het instapmodel en de accuduur die een neerwaartse spiraal lijkt te hebben. Waar het nieuwe 2018 model het op het gebied van bijvoorbeeld video een stuk beter doet, heeft hij weer veel minder accu om voor een langere tijd op het internet te kunnen surfen.

 

Ben je van plan een Macbook te gaan kopen?

Bekijk de voordeligste prijzen bij Bol.com, Coolblue en Mediamarkt. Je kunt ook alle verkopers bekijken.

Scroll to top