Macbook Pro scherm

Wat is een retina scherm?

Retina is een merknaam die wordt gebruikt door Apple-producten. Het zijn liquid crystal displays die volgens Apple hoge megapixels hebben. Deze hoeveelheden megapixels kan het menselijk oog niet waarnemen op een normale kijkafstand, dus een retina scherm verbetert en verlicht het beeld. Volgens Apple kunnen Liquid Retina HD, Retina HD, Super Retina HD, Retina 4K en 5K licht verschillend zijn voor iPads, iPhones, iPods, Macs en de MacBook retina.

 

Marketing

MacBook Retina is een Apple-marketingterm. Er zijn echter functies die Retina-schermen onderscheiden van niet-Retina-schermen, waardoor Apple-schermen wel degelijk beter zijn dan anderen. Elk type Retina scherm verschilt van andere Apple-producten Hier zullen we je vertellen wat je moet weten over elk type Retina scherm, ook de Apple-producten die ze hebben en we geven je een idee of deze schermen je geld waard zijn je.

We beschouwen als eerste en belangrijkste criterium de pixeldichtheid, de statistiek die over het algemeen het beste idee geeft van de scherpte van een scherm. Hierdoor wordt het scherm glashelder en is het altijd gemakkelijk te lezen.

Retina display

Toen MacBook retina werd gelanceerd, en daarmee ook het Retina-display, werd beschreven dat het een scherm had met zoveel pixels dat deze niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog op een afstand van 12 inch. Je zou geen afzonderlijke pixels zien, maar een duidelijke foto. Natuurlijk heeft Apple veel meer apparaten gelanceerd met Retina-beeldschermen. Sommigen hebben pixeldichtheden van meer dan 326ppi. De iPhone 4, 5, 6, 7 en 8 hebben bijvoorbeeld allemaal schermen met een pixeldichtheid van 326ppi, terwijl Plus-versies een hogere dichtheid hebben van 401ppi. De iPhone X, XS en XS Max hebben pixeldichtheden van 458ppi, terwijl de 13 inch en 15inch MacBook Pro en Air een pixeldichtheid hebben van slechts 227ppi. Deze worden ook als Retina beschouwd, omdat je verder van het scherm van een laptop zit. Het ruwe idee is dat een scherm wordt beoordeeld als Retina wanneer het scherp genoeg is zodat het menselijk oog geen individuele pixels kan zien bij een typisch gebruik op afstand.

Macbook Pro scherm

Wil je een overzicht zien met welke Macbooks zijn uitgerust met een retina scherm? Bekijk dan de vergelijk pagina.

Dichtheid en afstand

Er twee belangrijke elementen die de waarneembaarheid van pixels bepalen: de dichtheid en de afstand die je van het scherm bewaart. Hoe verder je ogen van het scherm zijn, hoe lager de pixeldichtheid hoeft te zijn om de pixels te laten verdwijnen. Over het algemeen geldt dat hoe groter het scherm is, hoe verder je ogen er waarschijnlijk vandaan zullen blijven. Daardoor is er voor grote schermen een lagere pixeldichtheid vereist om te voldoen aan de hoge kwaliteit van een Retina-scherm.

 

Apple slaagde erin om een Retina van hun producten te maken door simpelweg het aantal pixels verticaal en horizontaal te verdubbelen, wat betekent dat het vier keer zoveel pixels heeft als de niet-Retina-tegenhanger, waardoor ze zich onderscheiden van degenen zonder Retina. Door de pictogramgroottes te verbeteren kunnen de gebruikers elementen zoals menu's en pictogrammen met elkaar verbinden. hoewel ze klein zijn, zijn ze zichtbaar en duidelijk. Om dit te verbeteren, heeft Apple de HiDPI-modus gemaakt, waarbij elk interface-element verticaal en horizontaal verdubbeld is en dus op dezelfde grootte verschijnt.

 

Ben je van plan een Macbook te gaan kopen?

Bekijk de voordeligste prijzen bij Bol.com, Coolblue en Mediamarkt. Je kunt ook alle verkopers bekijken.

Scroll to top