Macbook Pro

Wat zijn de verschillen tussen de Macbook Air en de Macbook Pro?

Nadat Apple onlangs de nieuwe Macbook Air lanceerde, zijn er grote verschillen te spotten met Pro-model. Hoewel beide vergelijkbare retinaschermen, toetsenborden en prijs hebben, is het bereik van specificaties en veranderingen groot.

 

Het scherm

Hoewel de retina-display er aanvankelijk bijna hetzelfde uitziet, kunnen de helderheidsniveaus tussen de twee Macbooks niet meer van elkaar verschillen. De Pro blijft bovenaan staan met het beste scherm, terwijl Macbook Air niet zo helder of indrukwekkend is. De nieuwe Air haalt slechts een totale helderheid van 291 nits terwijl de 500 nits van de Pro de beste kleurnauwkeurigheid bezit die op hoge niveaus voorkomt, wat het een goede optie maakt voor fotografen en grafische ontwerpers om de Macbook pro te gebruiken.

Het ontwerp

Qua ontwerp delen beide Macbooks een volledig aluminium afwerking, maar de nieuwe Air wordt geleverd in goud en zilver en andere kleurvarianten. Naast de standaard Space Grey van Apple lijken de twee apparaten erg op elkaar. Op de kleine wigvorm na, blijft de Air een beter ontwerp, maar met een snelle blik kan het heel moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de twee Macs. De Air werd gebouwd zonder panelen, bochten en wrijvingspunten, een van de typische Apple-ontwerpen en een aanwijzing dat de Air is gebouwd voor duurzaamheid. Air werd gebouwd met een vlinderbord van de derde generatie en een groter trackpad dan Pro, wat perfect is voor het selecteren van tekst en het slepen van vensters en andere gebaren. Voor verbetering besloot Apple om de aanraakbalk te verwijderen die nog steeds op de Pro staat. Ze richten zich op andere opties, zoals aanraak-id-login en beveiliging die niet op Pro te vinden is. Dit maakt de Air wat goedkoper qua prijs.

Macbook Pro scherm

Interne specificaties

Vergeet ook niet de interne specificaties, zoals processors en snelheid wat nader te bekijken. De Pro wordt geleverd met de 7e generatie, 2,3 GHz dual-core Intel Core i5-processor en met een Turbo Boost van maximaal 3,6 GHz. Air wordt geleverd met nieuwe zeskernige processoren van de 8e generatie, 1,6-GHz dual-core Intel Core i5 Y-serie processor en Turbo Boost tot 3,6 GHz. De luchtchip loopt op 5 watt lager dan het pro-model, waardoor energie wordt bespaard en de lucht koel blijft. Het uitvoeren van taken zoals het bekijken van video's op een secundaire 4K-monitor vermindert de prestaties en de Air is dan ook niet geschikt voor iemand die graag veel dingen tegelijkertijd wilt doen.

Wil je alle specificaties van de Macbook Air en de Macbook Pro in een overzicht met elkaar vergelijken? Bekijk dan de vergelijk pagina.

Draagbaarheid

In termen van draagbaarheid is de Air lichter en draagbaarder dan de Pro. De Pro wordt geleverd met een dikte van 0,59 inch en een breedte van 11,97 inch, terwijl de Air slechts 0,16 tot 0,61 inch in dikte is en dezelfde breedte van 11,97 inch heeft. Dit maakt de Air dunner en een lichter optie voor reizigers.

Macbook Pro

De batterijlevensduur

De batterijlevensduur van de twee modellen is ook verschillend. De Pro biedt een batterijlevensduur van 10 uur en 24 minuten, terwijl de Air een veelbelovende 13 uur aan prestaties heeft opgeleverd. Dit is een beetje beter dan de Pro , maar nog steeds voldoet het niet aan de genoemde specificaties in de realiteit.

Vergelijkbare specificaties

Ten slotte hebben zowel pro als air MacBooks, qua poorten, Thunderbolt 3 USB-C-poorten. Beide hebben 720 pixel webcams, stereoluidsprekers en een 3,5 mm-aansluiting, maar MacBook Pro heeft een hoog dynamisch bereik dat doorgaans betere audio biedt dan de Air. De Macbook Air wordt echter wel geleverd met extra microfoons, zodat Siri je stem gemakkelijker kan oppikken dan bij de Pro.

 

Ben je van plan een Macbook te gaan kopen?

Bekijk de voordeligste prijzen bij Bol.com, Coolblue en Mediamarkt. Je kunt ook alle verkopers bekijken.

Scroll to top